Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Γιατί να επιλέξω πλακάκι

Με το πέρασμα του χρόνου, η επένδυση με πλακίδια έγινε αναγκαιότητα, καθώς τα φυσικά υλικά (μάρμαρο, πέτρα, ξύλο) είναι υπό εξαφάνιση, η δυσκολία εξόρυξης και επεξεργασίας τους τα καθιστά ακριβά, ενώ παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στην τοποθέτηση και τη συντήρησή τους.Τα πλακίδια, που προέρχονται από φυσικά υλικά (χώματα, σμάλτο, νερό και φωτιά) προσφέρουν τη λύση καθώς, σαν βιομηχανικά προϊόντα που είναι, έχουν προδιαγραφές.Η ποιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μπισκότου και του σμάλτου, η διαδικασία, αλλά και το ίδιο το τελικό προϊόν, ελέγχονται και μπορούν να πιστοποιηθούν από έγκυρους οργανισμούς παγκοσμίως.Η τεχνολογία είναι πλέον εύκολα προσπελάσιμη και χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια σχεδόν σε όλα τα στάδια παραγωγής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται εκατομμύρια μέτρα πλακιδίων την ημέρα, σε πάρα πολλά σχέδια και διαστάσεις, πράγμα που τα καθιστά πιο οικονομικά.

Οι επιφάνειες που έχουν επενδυθεί με πλακίδια, είναι πιο υγιεινές και καθαρίζονται πιο εύκολα (ειδικά τα σμαλτωμένα πλακίδια που είναι λιγότερο απορροφητικά).Έχουμε τεράστιες δυνατότητες μορφολογίας της επιφάνειας, αφού με τα σμάλτα μπορεί κανείς να πετύχει όποια εικόνα θέλει – μάρμαρο, πέτρα, φυσικό γρανίτη, ξύλο, διακοσμητικά σχέδια, σε όλα τα χρώματα. Ακόμη, μπορούμε να έχουμε ανάγλυφες επιφάνειες, για ειδικές χρήσεις.


Όπως η ποιότητα επηρεάζεται και βελτιώνεται από την τεχνολογία, έτσι και η αισθητική των πλακιδίων επηρεάζεται από τη μόδα. Απόδειξη της σημασίας που δίνεται στην διακόσμηση των πλακιδίων είναι ότι ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές υφασμάτων και ρούχων ασχολούνται με τη σχεδίαση της επιφάνειας των πλακιδίων.Τα εργοστάσια μπορούν πλέον να προσφέρουν πληθώρα decor και ειδικών τεμαχίων, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
Ακόμη, προσφέρουν συμβουλές τοποθέτησης και προτάσεις για συνθέσεις πλακιδίων σε διαφορετικές διαστάσεις (π.χ. Βυζαντινό).Η ομοιομορφία των διαστάσεων στα πλακίδια κάνει την τοποθέτησή τους ιδιαίτερα εύκολη, ακολουθώντας μόνο τις βασικές αρχές πλακόστρωσης (αρμοί κλπ) και η κατάταξή τους σε παρτίδες με ειδικά χαρακτηριστικά (π.χ. τόνος, calibro) βοηθά στην αναζήτηση συμπληρώματος, σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε το πλακάκι ως «χίλιοι τρόποι να στρώσεις τοίχους και δάπεδα με ένα εκατοστό πηλού και μερικά μίκρον σμάλτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου